Românii faţă cu calicula

Author Mihnea Căpraru
Date July 18, 2007
Comments 1
Community Rating
Round_largeRound_largeRound_large
high

"Nu ieşiţi din casă!", ne sfătuieşte cu înţelepciune aparatul de radio, acelaşi care cu opt sute de ani în urmă ne anunţa că au dat tătarii foc la paie, iar peste cinci miliarde de ani ne va înştiinţa de moartea termică a Universului. A venit calicula! Iar eu, tacticos, mi-am ales un punct de observaţie temperat-oceanic de tranziţie, nu departe de Micul Paris.

"Beţi multă apă! Multă multă apă!" Efectul anti-calicular al apei se bazează pe răceală, nu? Iar atunci, din Titan până în Vitan, de la Sulina până la Chişinău-Criş, frigiderele susură dulce, apoi sfârâie amarnic, apoi susură dulce, apoi mai sfârâie amarnic. Frigiderele răcesc apa, apa răceşte oamenii, oamenii răcesc frigiderele. Perfect!

Iar efectul de seră indus de frigidere nu e al nostru, ci al urmaşilor noştri, şi al urmaşilor urmaşilor noştri.

* * *

Urc în autocar. Transmixt. Fierbinte. Transsexual. Şi până la plecare mai sunt treizeci de minute. Şi uşile sunt deschise. Iar afară nu pot să fug, e la fel de cald, şi mai bate şi soarele! Ce să fac? Ce mă fac?! Mă salvează şoferul. Cu gestul larg şi plin de nobleţe al celui care îşi permite să risipească, el urcă treptele şi, nici mai mult nici mai puţin, porneşte aerul condiţionat. Cu uşile deschise! În acest fel, el răceşte şi autocarul, şi autogara, şi cartierul, şi Bucureştiul, şi restul Universului. Ţara răsuflă uşurată.

Iar efectul de seră, desigur, nu e al nostru, ci al urmaşilor noştri, şi al urmaşilor urmaşilor noştri. Şmecheri românii, nu? Şi-au găsit ei fraierii. Cum pe cine? Pe români!

* * *

Iar când or să vină secetele, uraganele şi inundaţiile, atunci putem să tot bem apă.


1 comment
calicula?
posted by Mihnea Căpraru - July 20, 2007 13:19
> "calicula"? e cineva racit aici incat pronunta nazalizat
> si in scris? eu parca am invatat la scoala ca se zice
> "canicula". sau era un joc subtil de cuvinte in care se
> amesteca canicula + calicie egal calicula. vreau si eu o
> lamurire... in rest numai de bi.

Radu, să ştii că am mai primit întrebarea asta. Evident că e un joc de cuvinte, doar nu îţi imaginezi că sunt răcit (poate vreo viroză de vară, de la calicula asta...) În rest sunt uşor dezamăgit că nu e evident pentru toată lumea, sau măcar pentru cunoscuţi.
Românii faţă cu calicula has been beworded as radu and "calicula"? e cineva racit aici incat pronunta nazalizat si in scris? eu parca am invatat la scoala ca se zice "canicula". sau era un joc subtil de cuvinte in care se amesteca canicula + calicie egal calicula. vreau si eu o lamurire... in rest numai de bi.
If you wish to beword it too, log in.

People about Sibiu

Places in Sibiu

Sibiu Events

Sibiu Info

Advertise on this site
Română
Deutsch