R. Al. Nica: Mirajul schimbării la faţă a Sibiului (Interviu)

Author Mihnea Căpraru
Date December 10, 2006
Comments 1
Community Rating
Round_large
low

În virtutea unui fiat instituţional, oraşul nostru va servi în anul următor drept capitală culturală a Europei. Câtă viaţă culturală se găseşte însă, în realitate, în Sibiu?

O viaţă culturală din nefericire mediocră. Mediocră inclusiv la nivelul ţării noastre, sunt oraşe de mărimea Sibiului sau poate de două ori mai mari care au o cultură sensibil mai valoroasă decât cea a Sibiului. Sibiul stă foarte bine la capitolul teatru, teatrul din Sibiu este, cu siguranţă, între primele cinci teatre din ţară. Dar viaţa culturală a Sibiului este dezamăgitoare mai ales în raport cu trecutul. Sibiul a fost, începând din Renaştere, centrul cultural al Transilvaniei, iar calitatea aceasta şi-a pierdut-o, din păcate, de multă vreme. În secolul XVIII, la Sibiu se putea edita Theatral Wochenblatt, cel mai vechi săptămânal teatral cu circuit deschis din lume (Dramaturgia din Hamburg a lui Lessing, care a apărut cu câţiva ani mai devreme, era adresată doar celor din interiorul teatrului). Directori ai teatrului din Sibiu au fost, în secolul XIX, animatori de trupe la teatrele din Viena, Bratislava, Liubliana, Cracovia. Iar la începutul secolului XX, teatrul din Sibiu era cu desăvârşire sincronizat cu evoluţia teatrului european. 


Crezi că în anul următor se va produce cel puţin o resincronizare parţială?

Sincer, nu. Ar fi frumos, m-aş bucura, dar cred că e o utopie. Nu putem să reversăm într-un an un proces de idiotizare care a durat cincizeci de ani de comunism, şi care de şaptesprezece ani încoace nu a făcut decât să se accelereze incredibil de tare. Lipsa de repere de după '89 a distrus sentimentul comunităţii, noi am reinventat, în fond, capitalismul în forma lui cea mai primitivă, şi vor trece una sau poate două generaţii până vom avea din nou oameni interesaţi de cultură. Dar acum nu e decât multă superficialitate. Multă lume vorbeşte despre capitala culturală, dar habar nu are ce înseamnă asta. Oamenii au senzaţia că acum se va schimba totul. Nu se va schimba mare lucru, din păcate. Ce se va schimba, într-adevăr, este că această formă fără fond, capitala culturală, îi va face pe unii dintre cei care acum nu au nici un fel de contact cu cultura să aibă măcar unul superficial. Dar altminteri, aşteptările noastre de la capitala culturală sunt precum ale celor trei surori din Cehov, care vor să ajungă la Moscova, dar nu ajung niciodată.

Poţi să ne povesteşti ce se va întâmpla la anul în Sibiu?

Nu, nu ştie nimeni.

E secret, sau nu s-a stabilit?

Nu s-a stabilit. Suntem într-un suspans nedorit, inevitabil în România, suntem maeştrii lucrului făcut în ultima secundă, cu riscurile de rigoare. S-ar putea să fie prea târziu pentru mulţi care vor să-şi programeze vizitele. Ministerul Culturii e depăşit organizatoric de eveniment. Bugetul pentru Pécs, bunăoară, care va fi capitală culturală în 2010, există deja distribuit la nivel local. La noi încă nu a ajuns, şi suntem în decembrie 2006. Cel puţin pentru artele spectacolului nu există încă banii. Nu ştiu în ce măsură se datorează acest lucru incompetenţei, în ce măsură relei voinţe şi în ce măsură nepăsării.

Cum vor fi sibienii la anul?

Anul 2007 va fi un duş rece. Noi suntem extrem de ne-cosmopoliţi. Suntem foarte deschişi în direcţia germană, fireşte, iar acest lucru este din cale afară de bun, dar aici ne şi oprim. Până şi cosmopolitismul pe care îl avem, atât cât îl avem, este unul exclusivist. Avem o autosuficienţă ardelenească, adusă mai ales din Mărginime, care ne face să nu privim dincolo de ogorul nostru şi ne împiedică, pe cei mai mulţi, să aflăm pe ce lume trăim.

 

Update: comentariul reporterului 

 

1 comment
ESTI SIGUR?
posted by SHEEPTOY - January  4, 2007 12:00
SCURT SI LA OBIECT RASPUNSURILE TALE PANA LA SFRSITUL INTERVIULUI.
DOAR O PRECIZARE ....NU-I NEVOIE DE COPIEREA ALTOR SISTEME DE CULTURA CI DOAR DE PUTINA INSPIRATIE DE ICI DE COLO...DEOARECE CA OAMENI SI MAREFER IN SPETA LA MARGINIMEA SIBILUI AM FOST SI VOM RAMANE CREATORI DE VALORI UNIVERSALE DOAR CA TREBUIE SA NE INCADRAM PE CIRCUMFERINTA MONDIAL A CULTURII CU O IDENTITATE PRECISA NU DOAR NISTE SIMPLII XEROXISTI SAU CONDUSI DUPA IDEEI STRINE DE CONCEPTUL CULTURAL PUR ROMANESC
TE TZUC
R. Al. Nica: Mirajul schimbării la faţă a Sibiului (Interviu) has been beworded as sibiu mai 2007, sibiu 2007, romania, sibiul capitala culturala and sibiu teatru.
If you wish to beword it too, log in.

People about Sibiu

Places in Sibiu

Sibiu Events

Sibiu Info

Advertise on this site